Φωτογραφικό υλικό

Καλωσήρθατε στο δήμο μας

Σας καλοσωρίζουμε στον δικτυακό τόπο του δήμου μας. Στις ακόλουθες σελίδες μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες για:

 

 

Αρχική Γραφείο Τύπου Announcements Πυροπροστασία Πευκοδάσους του Δήμου Βιάννου
Πυροπροστασία Πευκοδάσους του Δήμου Βιάννου PDF Print
x

Επιστολή του Δήμαρχου Βιάννου Σταυρακάκη Μηνά προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την Πυροπροστασία του Πευκοδάσους Δήμου Βιάννου.
Η Δημοτική αρχή του Δήμου Βιάννου στα πλαίσια του σχεδιασμού για τη λήψη μέτρων προς αποφυγή έναρξης και εξάπλωσης Πυρκαγιών στα όρια του Δήμου απέστειλε στο αρμόδιο Υπουργείο και συγκεκριμένα στην Γ. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την παρακάτω επιστολή.

Επιστολή του Δήμαρχου Βιάννου Σταυρακάκη Μηνά προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την Πυροπροστασία του Πευκοδάσους Δήμου Βιάννου.
Η Δημοτική αρχή του Δήμου Βιάννου στα πλαίσια του σχεδιασμού για τη λήψη μέτρων προς αποφυγή έναρξης και εξάπλωσης Πυρκαγιών στα όρια του Δήμου απέστειλε στο αρμόδιο Υπουργείο και συγκεκριμένα στην Γ. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την παρακάτω επιστολή.

 

 

Προς: Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης Και Πολιτικής Προστασίας

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Θέμα: Πυροπροστασία Πευκοδάσους του Δήμου Βιάννου

 

Ο Δήμος Βιάννου είναι ένας ορεινός και ιστορικός Δήμος της Κρήτης, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νομού Ηρακλείου με έκταση 221.539 στρεμμάτων, και 5.500 κατοίκους (Απογραφή 2011). Ο δήμος μας διαθέτει το μοναδικό φυσικό Πευκοδάσος του Νομού Ηρακλείου, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με συνολική έκταση που ξεπερνάει τα 10.000 στρέμματα. Εντός του δάσους ευρίσκονται η Τοπική Κοινότητα Κεφαλοβρυσίου, η ΤΚ Πεύκου, η ΤΚ Κάτω Σύμης, η ΤΚ Αγ. Βασιλείου και οι Οικισμοί Μουρί και Επάνω Σύμη, οι οποίοι κινδυνεύουν άμεσα σε περίπτωση Πυρκαγιάς. Τους θερινούς μήνες εντός και περιμετρικά του Δάσους ασκείται έντονη Μελισσοκομική δραστηριότητα με χιλιάδες μελισσοσμήνη από επαγγελματίες μελισσοκόμους από όλη την Κρήτη. Επίσης ασκείται Κτηνοτροφική δραστηριότητα. Οι παραπάνω ασχολίες είναι πολύ σημαντικές για τον Πρωτογενή Τομέα της Κρήτης και αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στην τοπική οικονομία. Στην περιοχή λειτουργούν ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφενεία, όπου βρίσκονται καθημερινά αρκετοί παραθεριστές. Εκτός των παραπάνω δραστηριοτήτων η επισκεψιμότητα στο Δάσος είναι υψηλή όχι μόνο λόγω του φυσικού κάλους που διαθέτει αλλά και εξ αιτίας του Αρχαιολογικού χώρου του Ιερού του Ερμή και της Αφροδίτης που βρίσκεται εντός του Δάσους, επίσης διασχίζεται από τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν το Οροπέδιο του Ομαλού στο οποίο πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις Πολιτιστικού, ιστορικού και θρησκευτικού περιεχομένου. Πλησιάζουμε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Δήμου με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει για την συντήρηση των αγροτικών δρόμων που βρίσκονται εντός του Δάσους, εν τούτοις υπάρχουν αρκετοί ακόμη δρόμοι στους οποίους λόγω κατολισθήσεων , πεσμένων δένδρων κλπ, η πρόσβαση για τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη. Υπενθυμίζουμε ότι η κρατική επιχορήγηση του Δήμου για το σύνολο των αναγκών της Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο, ανέρχεται στο ευτελές ποσό των 19.700 ευρω/ετησίως, το οποίο δεν επαρκεί ούτε για τα στοιχειώδη, αν αναλογιστούμε το μέγεθος της έκτασης και το ανάγλυφο του Δήμου καθώς και την πληθώρα των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Θέλουμε να σας επισημάνουμε την επείγουσα ανάγκη Σύνταξης Μελέτης Αντιπυρικής Προστασίας, λόγω του ότι το συγκεκριμένο Δάσος είναι αρκετά μεγάλης ηλικίας και δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις καθαρισμού –αποψίλωσης και απομάκρυνσης των ήδη καταστραμμένων δένδρων. Οι επτά (7) μεγάλες δεξαμενές χωρητικότητας εκατοντάδων κυβικών μέτρων πρέπει να συντηρηθούν και να πληρωθούν με νερό. Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας από την ανυπαρξία σχεδίου εκκένωσης των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Οι δημότες μας έχουν πικρή εμπειρία ενθυμούμενοι την Πυρκαγιά του 2012 κατά την οποία ο Δήμος πλήρωσε βαρύ τίμημα από τις καταστροφές που έπληξαν το 30% της έκτασης του Δήμου. Τα παραπάνω έχουν επισημανθεί και κατά το παρελθόν στις αρμόδιες τοπικές αρχές, όμως μέχρι σήμερα η κατάσταση δεν έχει αντιμετωπιστεί. Για τους λόγους αυτούς απευθυνόμαστε στην Πολιτική Προστασία, ώστε με την παρέμβαση της, να προωθηθούν άμεσα τα παρακάτω:

 

 

Εκπόνηση Σχεδίου Αντιπυρικής Προστασίας
Να καθαρισθούν οι αγροτικοί και οι δασικοί δρόμοι
Να επισκευασθούν και να πληρωθούν με νερό οι έξι (6) υπάρχουσες δεξαμενές και να κατασκευαστούν νέες όπου απαιτείται
Προμήθεια οχήματος υδροφόρας
Προμήθεια προωθητήρα γαιών (μπουντόζα)
Προμήθεια αυτοκινούμενου κλαδοτεμαχιστή
Καθορισμός και διάνοιξη ζωνών αντιπυρικής προστασίας
Να εξετασθεί αν λειτουργούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί
Εκπόνηση σχεδίου ασφαλούς εκκένωσης και να γίνει ειδική άσκηση με συμμετοχή των κατοίκων, υπευθύνων ξενώνων και των καταστημάτων εστίασης.
Επαναλειτουργία του Πυροφυλακίου Πεύκου

 

 

Ο Δήμαρχος

Σταυρακάκης Μηνάς

 

Κοινοποίηση:
1. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (YΠΕΝ)
2. Περιφέρεια Κρήτης
3. Δασαρχείο Ηρακλείου
4. Πυροσβεστική Υπηρεσία
5. Δήμος Ιεράπετρας

 

Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή υπενθυμίζει ότι η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει επίσημα την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου. Στόχος μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του ζωικού, και του φυσικού πλούτου της περιοχής. Απαιτείται προσοχή και επαγρύπνηση όλων μας. Στην προσπάθεια μας αυτή προσβλέπουμε στην στήριξη των αρμοδίων υπηρεσιών, των εθελοντών και όλων των Δημοτών και επισκεπτών του Δήμου.

Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους συμπολίτες μας:

 

  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες)
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά
  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης
  • Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο
  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος
  • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης
  • Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών –πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις
  • Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς

 

Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:

 

  • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
  • την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε
  • το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς
  • την ένταση του ανέμου στην περιοχή και
  • το είδος της βλάστησης που καίγεται
  • Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.
  • Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

 

Τέλος παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των ορίων των οικισμών να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των ανωτέρω χώρων. Επίσης σε απόσταση μέχρι 100μ. από τα όριά τους και στους κοινόχρηστους χώρους να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό από ξερά χόρτα και απορρίμματα τα οποία μπορεί να αποτελέσουν αιτία ανάφλεξης πυρκαγιάς.

 

Η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων προκύπτει από την υπ’ αριθ. 4/2012 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1346/25.4.2012).

 

 

Χάρτης Περιοχής

Χάρτης Βιάννου
Πινακοθήκη Βιάννου
Κάθε Παιδί αξίζει μια Οικογένεια
Δασικές Πυρκαγιές
Δήμος Βιάννου - Φύση, Ιστορία, Πολιτισμός
Covid-19
Κονδυλάκεια 2019
ΚΗΦΗ
Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου
ΚΕΠ
Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013
Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων
ΚΕΔΚΕ
Funding
INTERMEDIA